Afrejsen

 

Turen over Island den 7. juli 1975

 

 
 

 

 Udstationeringen.


I 1975 var jeg gift med en officer i Den Danske Marine. Efter eget ønske blev vi udstationeret på Flådestation Grønnedal, Grønland. Det var en ny tanke for mig, da jeg aldrig havde været ude at flyve før, og så var det jo også langt væk fra familie og venner. Derimod havde min mand været udstationeret der som konstabel, og senere sejlede han deroppe som sergent. Men nu var det altså som officer, så det var noget andet end før, og denne gang med familien.


Afrejsen var sat til den 7. juli, så der var meget at lave det forår. Jeg skulle sige mit arbejde op som cafeteriamedarbejder, et job jeg var meget glad for. Det var med vemod, da jeg gik til chefen med min opsigelse.


Herefter skulle vi have rækkehuset udlejet, det vil sige en annonce i den lokale avis. Hele vores hjem skulle pakkes i flyttekasser, de skulle sendes til Grønland omkring l. juni, og vores "lille" hund, skulle have alle de påkrævede vaccinationer senest 4 uger før afrejsen.


Midt i al travlheden måtte jeg en tur på hospitalet med et forhøjet blodtryk, men det varede heldigvis ikke mere en 10 dage. Da jeg kom hjem igen, fik vi ekstra travlt med alle gøremålene. Alt skulle være færdig, så vi kunne tage på familieferie i juni måned, så alle kunne se os en sidst gang inden afrejsen.

 

Men vi nåede det hele og kom af sted til tiden.

 

 

       Turen over Island


Nu er dagen endelig kommet, og vi er på vej til Flådestation Grønnedal, vores nye hjem for de næste par år (Skulle vise sig kun at blive16 måneder for mit vedkommende). Vi ankom her til Island i eftermiddag, hvor vi er blevet installeret på den amerikanske base Keflavik ved Reykjavik.


Vi er fløjet herop i et af de halvgamle fly, Flyvestation Værløse bruger til transport Danmark - Grønland, et såkaldt C54. Piloterne fortalte, at det er den sidste flyvetur her på ruten, dette fly skal have. Næste gang der bliver flyvning til Grønland, er det i de nye og større fly C130 Herkules.

 


Det var ellers en stor oplevelse at flyve hen over Norge, hvor vejret var meget klart i dag. Vi kom blandt andet hen over Stavanger, hvor fjeldene rejste sig stolt over byen. Da vi kom ind over Islandsk territorium, var der desværre blevet gråt og regnende, det var en skam, for vi var fløjet lige hen over vulkanen Vestmannaeyjar, som vi i klart vejr skulle kunne se meget tydeligt.


Da vi var ankommet her i eftermiddag, kom vores hund i karantæne, da man ikke vil have hunde på Island. Efter, hvad jeg har ladet mig fortælle, er det simpelthen forbudt at holde hund heroppe.

( Den blev forkølet, stakkels hund. Den var ude hele natten i regnvejr, med kun en tønde at kravle i ly i).

 


Vi var dog heldige at få tag over hovedet, og vi er blevet installeret i et stort soverum, i noget der ligner en tønde, der er skåret over på langs men i en overdimensioneret størrelse. Her er meget pæn, men man kan tydelig høre regnen på taget, og her er et aircondition anlæg, og det larmer egentlig meget.

 

Vi har været en tur rundt for at se Basen, den er faktisk større end jeg regnede med, der bor mange Amerikanske familier her. Vi blev inviteret over i officerernes kantine, hvor vi fik serveret steak, pommes friter og is til dessert, til maden fik vi rødvin og portvin, det smagte godt.


Her efter spisetid er regnen stilnet lidt af, så vi gik en lille tur for at strække benene. Det var nu rart, efter at have siddet ned i så lang tid. Vi fik set en i baseballkamp mellem nogle lokale og nogle af basens knægte. Det var meget sjovt, selvom vi ikke forstod meget af spillet og dets regler.
                                                                                                                                                                

Nu er det ved at være sengetid, det bliver helt dejligt, at få sovet lidt efter en dag, med så mange nye indtryk. Vi skal være klar allerede kl.7.00 i morgen, da flyet letter først på dagen, hvis alt går planmæssigt, vi får se.
                                                                                                                                                              
Når jeg sidder her og tænker på i morgen, spekulerer jeg på, hvor vi mon sover i morgen aften efter endnu en ny flyvetur. Vi skal ind over indlandsisen, endnu en spændende dag venter forude.